RUNO

Grzyby witalne – azjatycki sekret na długowieczność

grzyby witalne

Grzyby witalne – azjatycki sekret na długowieczność

Obecnie mamy dostęp do prawie wszystkich warzyw, owoców, grzybów czy lokalnych produktów z całego świata. Z chęcią podpatrujemy inne kultury w poszukiwaniu inspiracji ale i również w poszukiwaniu nowych produktów, które możemy dzisiaj nazwać „superfoods”. Ta super żywność to inaczej takie produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowie naszego organizmu oraz jego ogólną kondycję. Ponadto muszą one zawierać witaminy i związki, które mają pozytywny i udokumentowany wpływ na nasze zdrowie. Lista tych produktów jest długa, a żeby dana żywność mogła się w niej znaleźć musi spełnić określone wymagania.

Reishi, chaga, cordyceps oraz soplówka jeżowata zaliczają się nie tylko do superfoods, ale i do jednych z najsilniejszych adaptogenów oraz antyoksydantów, jakie oferuje nam natura. Adaptogeny to substancje pochodzenia naturalnego, które obniżają stres komórkowy naszego organizmu, stabilizują procesy w nim zachodzące oraz zwiększają jego wydolność. Co więcej wzmacniają organizm, chronią przed chorobami, poprawiają kondycję fizyczną. A to tylko garstka ich wszystkich zalet.

Jeszcze słowem wstępu warto jest tutaj zaznaczyć fakt, iż wszystkie grzyby witalne są znane ludziom od wieków. W dawnych czasach kobiety, które pełniły funkcje lekarza ludu używały grzybów do leczenia niemal wszystkich chorób i dolegliwości. W kulturze oraz w medycynie chińskiej grzyby reishi znane są również jako „ruizhi” co oznacza „szczęście” oraz „magiczną moc”.

Niezależnie od powodów dla których sięgniemy po te cudowne grzyby witalne efekt będzie jednakowy: poprawa zdrowia, ogólnego samopoczucia i jakości życia.

REISHI – KRÓL GRZYBÓW

Reishi to grzyby witalne znane pod wieloma nazwami np. ling-zhi, shenzhi oraz xiancao. Stosowano je już ponad 2000 lat temu i nie bez powodu przypisywano im magiczne właściwości. Dzisiaj już wiemy czemu, bowiem grzyby te, w wyniku licznych badań wykazały swoją aktywność przeciwnowotworową, przeciwstarzeniową oraz chroniącą komórki.

Jak to się dzieję, że grzyby witalne przynoszą nam tyle korzyści?

Grzyby witalne dzięki licznym związkom w nich zawartych mogą spowolnić proces oksydacji (tzw. utleniania) skóry, który prowadzi do powstawania zmarszczek oraz innych objawów upływających lat. Substancje zawarte w grzybach reishi chronią materiał DNA komórki i mitochondria, co sprawia, że czujemy się bardziej wypoczęci, wzmocnieni i pełni sił. Ze względu na zawartości triterpenów (głównie steroli i kwasu ganoderowego) – związków roślinnych, które mają działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz cytoochronne – reishi poprawiają krążenie krwi, co warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprzez zawartość licznych polisacharydów (głównie beta-glukanów) regulują ciśnienie krwi oraz poziom cukru, a ponadto obniżają poziom cholesterolu.

Co ciekawe, grzyby witalne poddawane są licznym badaniom klinicznym oraz testom przedklinicznym na ich potencjał antynowotworowy. Ich wyniki są obiecujące. Mówi się o wykorzystaniu grzybów reishi jako alternatywnej terapii wspomagającej stymulacje układu odpornościowego u pacjentów chorych na raka. Kolejną niezwykle ważną właściwością tychże grzybów jest zdolność do stabilizowania układu hormonalnego poprzez swoją wysoką zawartość triterpenów. Gospodarka hormonalna jest ważna nie tylko dla kobiet, ale i dla całego społeczeństwa. W obecnych czasach trudno jest ją zachować w równowadze na co wpływa wiele czynników genetycznych, środowiskowych, ale i również dietetycznych. Dzięki ustabilizowanym hormonom jesteśmy w stanie w pełni wypocząć nawet w jedną noc, zatem włączenie do swojej diety reishi poprawi jakość snu oraz pozwoli zachować pełnie sił przez większą część dnia.

CHAGA – DRUGI KRÓL GRZYBÓW

To grzyby witalne, których polska, piękna nazwa to błyskoporek podkorowy lub huba brzozowa. Podobnie jak reishi, grzyby chaga to istna kopalnia cennych związków, które poprawią nasza odporność oraz zapewnią poprawę jakości życia. W rosyjskiej medycynie naturalnej huba brzozowa znalazła zastosowanie jako lek antynowotworowy oraz moczopędny.

Wyciąg z chagi syberyjskiej jest najbogatszym źródłem antyoksydantów spośród wszystkich znanych produktów na całym świecie. 1 szklanka mocnego naparu z wyciągu chagi zawiera taką samą ilość antyoksydantów jak 14kg marchwi! Przeciwutleniacze są dla nas niezbędne, aby skutecznie zabezpieczały komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które w za wysokim stężeniu, zaczynają niszczyć ich strukturę doprowadzając do przewlekłego zmęczenia oraz bólu. Zawarte w błyskoporku triterpeny odpowiadają za liczne właściwości lecznicze.

Głównym ich związkiem jest betulina, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększające wrażliwość komórek na inulinę. Ponadto jest ona produktem wyjściowym do powstawania kwasu betulinowego, który wykazuje natomiast właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne oraz adaptogenne, co w konsekwencji bezpośrednio przyczynia się się poprawy układu odpornościowego.

Badania z 2020 roku wskazują na wykorzystanie grzybów chaga w leczeniu alergii pokarmowych, dzięki zawartości inotodiolu – triterpenu, który został wykryty tylko w grzybach chaga. W badaniach tych podkreśla się również jego wysoką skutecznością i wyjątkowe bezpieczeństwo przyjmowania.

Ciekawostką o grzybach chaga jest fakt, że podczas II wojny światowej, zamiast trudno dostępnej wówczas kawy, Finowie pili napar właśnie z grzybów chaga, która dziko rosła w tamtejszych lasach!

Liczba badań na przestrzeni dziesięcioleci mówi jednoznacznie o przeciwnowotworowych, antyoksydacyjnych oraz adaptogennych właściwościach błyskoporka podkorowego. Warto jest go włączyć do swojej suplementacji w celu głębszego wypoczynku, poprawy odporności oraz urody.

KORDYCEPS CHIŃSKI – NATURALNY ENERGETYK

Maczużnik chiński (kordyceps chiński), znany również jako grzyb gąsienicy chińskiej, stosowany był już za czasów panowania dynastii Tang w roku 620. Był ceniony przede wszystkim za podwyższenie poziomu energii oraz zwiększenie wytrzymałości organizmu. Za najbardziej uznane gatunki tych grzybów uważa się jedynie te, które rosną na Wyżynie Tybetańskiej, na wysokości około 4000 m n.p.m. Ze względu na ich rzadkie występowanie i trudne warunki zbiorów ich cena jest bardzo wysoka. Z biegiem lat i rozwoju technologii jesteśmy w stanie wyhodować te cudowne grzyby witalne w specjalnych hodowlach, które w prawie 100% odpowiadają tym zebranym naturalnie.

Dzięki zawartości beta-glukanów maczużnik chiński poprawia natlenienie komórek oraz korzystnie wpływa na podwyższenie poziomu ATP – głównego nośnika energii w komórkach – co w konsekwencji przyczynia się do podwyższenia poziomu energii.

Cyklodepsipeptydy, nukleozydy oraz polisacharydy to związki, które zostały najlepiej zbadane w kordycepsie. Wykazują one działanie immunostymulujące, antyoksydacyjne, antynowotworowe, antyalergiczne, przeciwcukrzycowe, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Jego działanie przeciwzapalne polega na pobudzeniu krążenia krwi, ochronie i wspomaganiu prawidłowego funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Badania wykazały, iż zawartość beta-glukanów oraz D-mannitolu wykrytych w maczużniku chińskim, bezpośrednio pobudza i przyspiesza produkcje limfocytów, które zabijają obce ciała w układzie odpornościowym. Kolejne badania przeprowadzone na myszach sugerują iż kordyceps chiński wspomaga utrzymanie poziomu testosteronu na odpowiednim poziomie, co skutkuje wzrostem libido.

Maczużnik chiński okazuje się być idealnym suplementem nie tylko w profilaktyce chorób, ale również w poprawie jakości snu. Przydatny będzie zarówno przy długotrwałym stresie oraz w okresie pyleń łagodząc objawy alergii.

SOPLÓWKA JEŻOWATA – DLA PRACUJĄCYCH UMYSŁOWO I NIE TYLKO

Soplówka jeżowata znana jest również pod nazwą „Lion’s Mane”, co oznacza „lwia grzywa”. Nazwę to zawdzięcza swojemu wyglądowi – jest grzybem z kaskadą białych, zwisających kosmyków. Medycyna chińska również zna go od wieków, bowiem ludowi lekarze wykorzystywali go do leczenia raka oraz na różnego rodzaju problemy trawienne. Oprócz oczywistych właściwości jakie możemy mu przypisać, czyli działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz immunomodulujące, ma jedną cechę którą odróżnia się od innych grzybów. Soplówka jeżowata poprawia prace mózgu oraz pracę układu nerwowego. Usprawnia przepływ informacji między neuronami oraz uczestniczy w tworzeniu nowych połączeń synaptycznych.

Jak „lwia grzywa” usprawnia pracę naszego mózgu?

Grzyb ten ma zdolność do przenikania przez barierę krew-mózg w celu wywołania syntezy czynnika wzrostu nerwów NGF, który jest odpowiedzialny za ochronę istniejących neuronów oraz za produkcje nowych połączeń neuronalnych. Utrzymanie tego czynnika na wysokim poziomie może ochronić mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson. Uspokaja umysł, usprawnia procesy poznawcze, wspomaga walkę z zaburzeniami lękowymi oraz z depresją. Hericenony i erinacyny zawarte w soplówce przyczyniają się do zwiększenia czynnika wzrostu nerwów oraz umożliwiają przenikanie przez barierę krew-mózg.

Suplementacja lwia grzywą będzie zatem idealnym rozwiązaniem dla osób, które dużo się uczą, są przed ważnymi egzaminami czy na codzień pracują umysłowo. Nie znaczy to jednak, że osoby które chcą usprawnić swój umysł nie skorzystają na jego licznych właściwościach.

Jak widać grzyby witalne znane kulturze azjatyckiej mają szereg prozdrowotnych właściwości. Pomogą w trakcie infekcji, obniżą poziom stresu, poprawią koncentrację oraz jakość snu, będą działały przeciwstarzeniowo i przeciwzapalnie. Warto jest więc włączyć je do swojej suplementacji, jednak zawsze należy pamiętać o tym, żeby zażywać suplementy w konsultacji z lekarzem.

Autorka: Adrianna Kubiak

Źródła:

„Ganoderma lucidum – fungus with valuable pharmacological properties” Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu Dyrektor Instytutu: prof. dr hab. Grzegorz Spychalski,
„Ganoderma (Lingzhi) in Traditional Chinese Medicine and Chinese Culture” Zhibin Lin, Soccol CR, Bissoqui LY, Rodrigues C, Rubel R, Sella SR, Leifa F, de Souza Vandenberghe LP, Soccol VT. Pharmacological Properties of Biocompounds from Spores of the Lingzhi or Reishi Medicinal Mushroom Ganoderma lucidum (Agaricomycetes): A Review. Int J Med Mushrooms. 2016;18(9): 757-767. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.v18.i9.10. PMID: 27910768.
Cheng S, Sliva D. Ganoderma lucidum for cancer treatment: we are close but still not there. Integr
Cancer Ther. 2015 May;14(3):249-57. doi: 10.1177/1534735414568721. Epub 2015 Jan 27. PMID: 25626896.
Géry A, Dubreule C, André V, Rioult JP, Bouchart V, Heutte N, Eldin de Pécoulas P, Krivomaz T, Garon D. Chaga ( Inonotus obliquus), a Future Potential Medicinal Fungus in Oncology? A Chemical Study and a Comparison of the Cytotoxicity Against Human Lung Adenocarcinoma Cells (A549) and Human Bronchial Epithelial Cells (BEAS-2B). Integr Cancer Ther. 2018 Sep;17(3):832-843. doi: 10.1177/1534735418757912. Epub 2018 Feb 27. PMID: 29484963; PMCID: PMC6142110.
Glamočlija J, Ćirić A, Nikolić M, Fernandes Â, Barros L, Calhelha RC, Ferreira IC, Soković M, van Griensven LJ. Chemical characterization and biological activity of Chaga (Inonotus obliquus), amedicinal “mushroom”. J Ethnopharmacol. 2015 Mar 13;162:323-32. doi: 10.1016/j.jep.2014.12.069. Epub 2015 Jan 7. PMID: 25576897.
Nguyen TMN, Le HS, Le BV, Kim YH, Hwang I. Anti-allergic effect of inotodiol, a lanostane triterpenoid from Chaga mushroom, via selective inhibition of mast cell function. Int Immunopharmacol. 2020 Apr;81:106244. doi: 10.1016/j.intimp.2020.106244. Epub 2020 Feb 5. PMID: 32035309.
Huang YL, Leu SF, Liu BC, Sheu CC, Huang BM. In vivo stimulatory effect of Cordyceps sinensis mycelium and its fractions on reproductive functions in male mouse. Life Sci. 2004 Jul 16;75(9): 1051-62. doi: 10.1016/j.lfs.2004.01.029. PMID: 15207653.
Zhang HW, Lin ZX, Tung YS, Kwan TH, Mok CK, Leung C, Chan LS. Cordyceps sinensis (a traditional Chinese medicine) for treating chronic kidney disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 18;(12):CD008353. doi: 10.1002/14651858.CD008353.pub2. PMID: 25519252.
Olatunji OJ, Tang J, Tola A, Auberon F, Oluwaniyi O, Ouyang Z. The genus Cordyceps: An extensive review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Fitoterapia. 2018 Sep;129:293-316. doi: 10.1016/j.fitote.2018.05.010. Epub 2018 May 24. PMID: 29775778.
He X, Wang X, Fang J, Chang Y, Ning N, Guo H, Huang L, Huang X, Zhao Z. Structures, biological activities, and industrial applications of the polysaccharides from Hericium erinaceus (Lion’s Mane) mushroom: A review. Int J Biol Macromol. 2017 Apr;97:228-237. doi: 10.1016/j.ijbiomac. 2017.01.040. Epub 2017 Jan 10. PMID: 28087447.
Friedman M. Chemistry, Nutrition, and Health-Promoting Properties of Hericium erinaceus (Lion’s Mane) Mushroom Fruiting Bodies and Mycelia and Their Bioactive Compounds. J Agric Food Chem. 2015 Aug 19;63(32):7108-23. doi: 10.1021/acs.jafc.5b02914. Epub 2015 Aug 5. PMID: 26244378.
Tero Isokauppila „ Healing Mushrooms: A Practical and Culinary Guide to Using Mushrooms for Whole Body Health” Four Sigma Foods, Inc. 2017

Zaloguj się