RUNO

Jojoba - zimnotłoczony olej - Ziołowa Wyspa - 30 ml

Jojoba - zimnotłoczony olej - Ziołowa Wyspa - 30 ml

34,99 

Na stanie

Opis

Jojoba – zimnotłoczony olej marki Ziołowa Wyspa do każdego rodzaju skóry, ze szczególną dedykacją dla cer wrażliwych, suchych oraz z objawami stanu zapalnego.

Znasz olej, który zastąpił niezwykle cenny w kosmetyce olej z kaszalota?

Podobieństwo struktury oleju z nasion Simmondsia chinesis spowodowało wielkie zainteresowanie olejem jojoba, który w krótkim czasie stał się zamiennikiem oleju z kaszalotów. Estry woskowe jojoba są podobne do sebum wytwarzanego przez ludzką skórę i dzięki tej biozgodności nabrały tak wielkiego znaczenia w kosmetyce i stosuje się go jako olej uniwersalny, do każdego rodzaju skóry, ze szczególną dedykacją dla cer wrażliwych, suchych, z objawami stanu zapalnego.

Simmondsia chinesis to jedyny gatunek rośliny, który jest znany z syntezy płynnego wosku, którego jest aż do 60% w masie dojrzałych nasion. Rdzenni Amerykanie z rejonu Kalifornia stosowali jojobę na łuszczycę, trądzik, oparzenia słoneczne i alergie wynikłe z kontaktu z trującymi roślinami.

Jakie efekty uzyskasz?

  • Rozprowadź jojobę na skórze, po chwili olej się wchłonie, a Ty odczujesz jej miękkość i delikatność.
  • Dzięki estrom woskowym jojoba zapewni Ci również satynowe wykończenie.
  • Dłuższe stosowanie oleju zapewnia wzrost nawilżenia skóry, a jeśli zdecydujesz się na stworzenie własnej mieszanki olejowej i dodasz jojoby, to ułatwisz w ten sposób wnikanie związków innego oleju w skórę, bo jojoba, dzięki swej budowie jest swoistym promotorem przejścia.
  • Chcesz mieć ładny kolor opalenizny? Posmaruj ciało i twarz jojobą, potem nałóż krem z filtrem – uzyskasz ładny kolor opalenizny.

 

Oleju jojoba

Cechą charakterystyczną tego oleju jest jego budowa chemiczna, nie składa się on bowiem z trójglicerydów źródło, jak inne oleje roślinne, tylko z wosków (do 90%) i to czyni go wyjątkowym na tle innych olejów roślinnych, dlatego też jojoba został poddany licznym badaniom i obecnie wiemy o nim dużo więcej. Oczywiście przyczynił się do tego całkowity zakaz połowu kaszalotów i tym samym rynek kosmetyczny został zmuszony do poszukiwania alternatyw. Omijając szczegóły chemiczne, zwróćmy uwagę na kilka decydujących cech jojoby, bo to one decydują o jego sukcesie:

  • jest filtrem słonecznym o faktorze 4
  • pomaga odbudować naturalny płaszcz hydrolipidowy skóry
  • działa przeciwzapalnie i łagodząco przy egzemach źródło
  • wykazuje wysoką biozgodność z sebum skóry ludzkiej
  • posiada lekko kwaśny odczyn, co również jest podobne do odczynu skóry ludzkiej
  • nie jełczeje, ma długi okres przydatności
  • jest bezzapachowy, co przyczynia się do jego użycia jako olej bazowy – do perfum, masażu

 

Źródło: Ziołowa Wyspa

 

Wypróbuj również roślinny botoks – Opuncja figowa w roll-onie…

Informacje dodatkowe

Marka

Ziołowa Wyspa

Produkt

olej

Pojemność

30ml

Vegan

TAK

Skład

Simmondsia Chinensis Oil

Przechowywanie

Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Sposób użycia

W lekko wilgotną twarz wetrzyj krople oleju jojoba. Twarz możesz zwilżyć hydrolatem czeremchowym, różanym lub kocankowym. Nie stosuje hydrolatu, jeśli dokucza ci trądzik różowaty.

Nałóż na ciało, wmasuj okrężnymi ruchami – jeśli używasz go w celu uzyskania ładnego koloru opalenizny, to dodatkowo nałóż krem z filtrem.

Użyj do produkcji własnych perfum olejowych, jeśli podoba ci się szczególnie jakiś olejek eteryczny, do wkrop do jojoby odpowiednią ilość kropli. Przykładowo mój ukochany olejek z drzewa Ho (10 ml) łączę z 20 ml jojoby – ważne są proporcje.

 

Zaloguj się