Chlorella i spirulina to mikroalgi czyli mikroskopijne organizmy fotosyntezujące. To właśnie algi są pierwszymi formami życia zdolnymi do fotosyntezy, występują na ziemi od 1,5 biliona lat. W ostatnim czasie są dosyć popularne ze względu na szerokie spektrum działania i wartości odżywcze, na co wskazują przeprowadzane badania in vivo, in vitro oraz z udziałem ludzi.
Pomimo niewątpliwych zalet, które niesie za sobą spożycie alg, nie zawsze były one w centrum zainteresowania. Przypuszcza się, że były one jednymi z pierwszych organizmów roślinnych na świecie. Pierwsze badania nad nimi rozpoczął w 1890 roku duński mikrobiolog Martinus Beijerinck, który pochylił się nad hodowlą glonów z rodziny chlorella.
Skład tych glonów jest dość podobny, lecz mimo wszystko różny. Obydwa charakteryzują się wysoką zawartością białka. W przypadku chlorelli zawartość ta sięga do 60%, a spiruliny do 70%. Ponadto zawierają w swoim składzie również minerały, witaminy, barwniki i kwasy tłuszczowe. Różnica tkwi między innymi w kolorze, wzroście, wieku, budowie, uprawie oraz właściwościach. Chlorella ma silniejsze właściwości detoksykacyjne, a spirulina odżywcze.
Mimo podobieństw – są to dwa różne glony. Zastanawiasz się więc co wybrać, chlorelle czy spiruline? A może czy je połączyć? Nie wiesz, która alga będzie dla Ciebie korzystniejsza? Z tego artykułu dowiesz się dużo więcej na temat tych wspaniałych mikroorganizmów zaliczanych do „superfood” czyli pokarmu pochodzenia naturalnego, który oprócz dostarczania podstawowych składników odżywczych, wpływa pozytywnie na zdrowie człowieka.
Zacznijmy od chlorelli, która jest algą jednokomórkową, o zielonym kolorze należącą do zielenic. Swoją intensywną, jednolitą barwę zawdzięcza chlorofilowi, który również jest wykorzystywany ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Chlorella żyje zarówno w wodzie morskiej jak i słodkiej. Uprawiana jest w rzekach, jeziorach i stawach. Produkowana komercyjnie i dystrybuowana na cały świat jako suplement diety. Jest to jeden z najlepiej poznanych i przebadanych eukariontów fototroficznych. Przez niemożliwą do strawienia ścianę komórkową, przed użyciem w celach suplementacyjnych musi przejść obróbkę polegającą na jej zniszczeniu i uwolnieniu składników znajdujących się wewnątrz komórki. Glon ten posiada składniki odżywcze i witaminy, w tym D i B12, których nie ma w żywności pochodzenia roślinnego, zawiera także dużo większe ilości kwasu foliowego i żelaza w porównaniu do pozostałych produktów roślinnych. Istnieją badania potwierdzające skuteczność w leczeniu niedokrwistości związanej z niedoborami żelaza.
Jako produkt roślinny staje się więc pożądana przez wegan i wegetarian. Z przeprowadzanych badań wynika, że suplementacja chlorelli wykazuje działanie:
Donosi się, że suplementacja tej algi może być skuteczne w łagodzeniu objawów depresji, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, fibromialgii, zespołu metabolicznego czy nawet zapalenia wątroby typu C.
Profil aminokwasowy chlorelli podobny jest do białka jaja kurzego. Jest źródłem aminokwasów egzogennych, które są niezbędne i dostarczać je trzeba z pożywieniem. Chlorella w swoim bogatym składzie może pochwalić się między innymi: leucyną, alaniną, fenyloalaniną, waliną, izoleucyną, argininą, glicyną, treoniną, seryną, lizyną, metioniną, tyrozyną, proliną, histydyną, tryptofanem, cysteiną, niacyną, tiaminą, biotyną, potas, fosfor, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, karotenoidy, magnez, beta- karoten, witamina C, witamina E, witamina B6, ryboflawina, mangan, miedź, kwas pantotenowy oraz wcześniej wspomniany kwas foliowy i witamina B12.
Stosowanie jest wskazane również w celu uzupełnienia białka, którego alga zawiera do 60%. Zawiera też unikalny czynnik wzrostu, który jest naturalnym składnikiem przeciwdziałającym starzeniu się organizmu i naprawiającym uszkodzoną tkankę nerwową.
Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm, a przez FDA uznana za produkt bezpieczny dla zdrowia. Trzeba mieć jednak na uwadze, że jak każdy produkt może wywołać działania niepożądane. Są to nieliczne przypadki wystąpienia skutków ubocznych, które stosunkowo częściej obserwowano u osób z niedoczynnością tarczycy lub niewydolnością nerek.
Spirulina jest glonem zaliczanym do gromady sinic. Wykazuje wyjątkową zdolność do adaptacji w różnych warunkach środowiskowych. Kształt komórek przypomina spiralę stąd jej nazwa. Spirulina posiada miękką ścianę komórkową składającą się głównie z muraminy, dzięki czemu staje się łatwiej przyswajalna. Jej kolor w odróżnieniu od Chlorelli przybiera lekko niebieskawy odcień, a to za sprawą fikocyjaniny.
Żywili się nią już starożytni Aztekowie oraz pierwotni mieszkańcy Afryki z okolic jeziora Czad. Największe uprawy komercyjne prowadzi się Stanach Zjednoczonych, Tajlandii, Indiach, Tajwanie, Chinach, Pakistanie, Birmie, Grecji i Chile. Spirulina od dłuższego czasu jest wykorzystywana w różnych krajach jako dodatek do diety ze względu na dużą wartość odżywczą i bezpieczeństwo stosowania. Jako ciekawostka liofilizowana spirulina wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA dla suplementacji załóg kosmicznych.
Glon ten jest kompletnym źródłem aminokwasów (8 egzogennych i 12 endogennych). Spirulina jest bogata w kwas y-linolenowy (GLA), kwas a- linolenowy (ALA), kwas stearydonowy (SDA), niezwykle rzadki kwas gamma linolowy, kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dekozaheksanowy (DHA) i kwas arachidonowy (AA). Oprócz kwasów w składzie znajdziemy witaminy takie jak:
Minerały takie jak: fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, magnez.
Zawiera również: kwas foliowy, kwas pantotenowy, kwasy nukleinowe, inozytol, błonnik, barwniki, karotenoidy (b-karoten) oraz chlorofil. Pamiętajmy o wysokiej zawartości białka do 70%. Co stanowi świetne uzupełnienie diety dla wegan i wegetarian.
Posiada właściwości korzystnie wpływające na czynności naszego mózgu i serca. Ma działanie:
Swoje zastosowanie znalazła również w kosmetyce, szczególnie w kosmetykach przeznaczonych dla osób zmagających się z problemami skórnymi. Zapewnia skórze odpowiednie nawilżenie, utrzymuje jej elastyczność, zmniejsza szorstkość naskórka, co prowadzi do opóźnienia procesu powstawania zmarszczek, a także przyśpiesza gojenie się ran. Atopowe zapalenie skóry może być jednym z efektów niedoboru kwasu GLA w organizmie. Spirulina ze względu na zdolność regulowania pracy gruczołów łojowych znalazła zastosowanie w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej. Likwiduje łojotok, podrażnienia oraz zaczerwienienie skóry.
Spirulina uważana jest za substancje bezpieczną, jednak jak we wszystkim trzeba zwrócić uwagę na ilość jaką przyjmujemy. W wielu przypadkach działania niepożądane jednak nie były spowodowane ilością spożywanej spiruliny, czy samym faktem jej przyjmowania, a spożywaniem produktów z zanieczyszczonego źródła. Trzeba uważać i sprawdzać producenta oraz pochodzenie produktu, ponieważ spirulina może zostać zanieczyszczona przez toksyny sinicowe.
W momencie wyboru preparatu zawsze kierujemy się indywidualnymi potrzebami organizmu. Obie algi pomimo wielu podobieństw, różnią się od siebie. Począwszy od różnicy w składzie po działanie. Chociaż noszą miano „superfood” dalej jest to dodatek do żywności. Pamiętajmy, więc o prawidłowo zbilansowanej diecie oraz zdrowym trybie życia. Jednak nic nas nie ogranicza w możliwości połączenia chlorelli i spiruliny i nie wyklucza przyjmowania obu alg równocześnie lub naprzemiennie, tym sposobem można czerpać dobro płynące z chlorelli i spiruliny w tym samym czasie oraz korzystać z ich niesamowitych właściwości, pozytywnie wpływając na własne zdrowie. Właśnie takie połączenie może wzmocnić organizm na wiele sposobów.
Można wybrać każdy z produktów osobno lub jeden łączony. W momencie wyboru producenta warto zwrócić uwagę źródło pochodzenia, warunki i sposób przechowywania co ma bezpośredni wpływ na jakość produktów oraz jego właściwości. Nie zapominajmy o zweryfikowaniu certyfikatów upraw, przeprowadzonych nad nimi badaniami. Wybieramy sprawdzonych i zaufanych dostawców. Średnia data ważności to około 3 lata, warto przeanalizować to w momencie zakupu, czy produkt wystarczy na planowany okres suplementacji. Przy zakupie chlorelli należy zwrócić uwagę, aby preparat, a dokładnie komórki algi zostały perforowane czyli ściana algi musi zostać rozerwana, aby suplement mógł zostać strawiony, a właściwości produktu zagospodarowane.
Gdyby jednak zaistniała potrzeba przyjmowania tych składników osobno, trzeba wybrać na jakim działaniu i jakich właściwościach nam najbardziej zależy.
Dla osób pragnących zadbać o oczyszczenie organizmu z toksyn, a działanie ma być bardziej detoksykujące poleca się wybrać chlorelle.
W momencie gdy chcemy się skupić na wartościach odżywczych, maksymalnej dawce białka oraz silniejszym działaniu antyalergicznym i wzmocnieniu odporności czy dostarczeniu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym rzadkiego kwasu gamma-linolowego idealnie sprawdzi się Spirulina.
Żaneta Francuz
Biografia:
RUNO
© 2024 RunoSklep
Wszystkie prawa zastrzeżone
DosGatos.red created this page
KONTAKT
SKLEP STACJONARNY
Żeby zapewnić najlepsze wrażenia, my oraz nasi partnerzy używamy technologii takich jak pliki cookies do przechowywania i/lub uzyskiwania informacji o urządzeniu. Wyrażenie zgody na te technologie pozwoli nam oraz naszym partnerom na przetwarzanie danych osobowych, takich jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalny identyfikator ID w tej witrynie. Brak zgody lub jej wycofanie może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje.
Kliknij poniżej, aby wyrazić zgodę na powyższe lub dokonać szczegółowych wyborów. Twoje wybory zostaną zastosowane tylko do tej witryny. Możesz zmienić swoje ustawienia w dowolnym momencie, w tym wycofać swoją zgodę, korzystając z przełączników w polityce plików cookie lub klikając przycisk zarządzaj zgodą u dołu ekranu.
ZALOGUJ SIĘ
ZAREJESTRUJ SIĘ