RUNO

Detoks – jak bezpiecznie oczyścić organizm

detoks

Detoksykacja – jak bezpiecznie oczyścić organizm

Jak mówił Arystoteles, „Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn”. Żyjemy w czasach, w których coraz trudniej o zdrową, nieprzetworzoną żywność. Warzywa są zanieczyszczone pestycydami, a zwierzętom przez większość ich życia podawane są antybiotyki i hormony. Te i wiele innych czynników (żywienie się fast foodami i rafinowanym cukrem, stres w życiu codziennym, brak ruchu, chemikalia dodawane do żywności, smog), osłabiają naszą odporność. W ten sposób niszczymy delikatną równowagę ekosystemu istniejącego we wnętrzu naszego ciała. Aby organizm był zdrowy, musimy przywrócić mu stan homeostazy. Jak skutecznie i bezpiecznie przeprowadzić detoksykację, czyli proces oczyszczania organizmu?

W czym tkwi problem?

Według WHO zdrowie to „stan kompletnego, fizycznego, mentalnego i socjalnego dobrostanu, a nie tylko brak choroby czy ułomności”. Dlatego do tematu zdrowia należy podejść kompleksowo. Obecnie literatura oferuje mnóstwo przykładów detoksykacji organizmu. Musimy jednak pamiętać, że organizm zanieczyszczony wieloletnimi zaniedbaniami i błędami żywieniowymi nie przywróci się do stanu homeostazy z dnia na dzień. Będzie to dłuższy proces.

Jeżeli borykamy się z jakimiś dolegliwościami po okresie zimowym (często chorujemy, jesteśmy przewlekle zmęczeni, walczymy z trądzikiem) wiosna jest idealnym momentem na wprowadzenie zmian w życie – wypracowanie zdrowych nawyków, ruch na świeżym powietrzu czy oczyszczenie organizmu. W detoksie chodzi przede wszystkim o to, aby wspomóc układ trawienny oraz odciążyć narządy, które są zajęte ciągłą pracą.

Higiena wewnętrzna – z czym to się je?

Starożytna tybetańska mądrość mówi, że „przeważnie ludzie chorują z dwóch przyczyn: z obżarstwa albo z głodu”. XXI wiek zaserwował nam nadmiar wszystkiego, zwłaszcza toksycznej, pozbawionej witamin i minerałów, żywności. Zalegające złogi w jelitach sukcesywnie zatruwają nam organizm. Pamiętamy o higienie zewnętrznej, jednak cały czas bardzo mało wiemy o higienie wewnętrznej, podczas gdy stan naszych organów wewnętrznych określa nasz wygląd zewnętrzny. Jeżeli człowiek chce być zdrowy, jego jelito grube musi być utrzymane w absolutnym porządku. Aby do tego doszło, musimy odpowiednio strawić pokarm. Potrzebny jest do tego odpowiednio zakwaszony żołądek.

Proces trawienia rozpoczyna się już w ustach. Od tego, w jakim tempie spożywamy oraz przeżuwamy jedzenie, będzie zależało dalsze trawienie pokarmu. Jesteśmy uzależnieni od przeżuwania i nadmiaru, dlatego jednym ze sposobów detoksykacji, który odciąży ciągle pracujący żołądek i resztę narządów, jest przeprowadzanie regularnych postów.

Post to nie głodówka!

W różnych krajach religie narzucają tymczasowe posty. Krótkie i regularne poszczenie to najzdrowszy sposób na zrzucenie wagi i oczyszczenie. Kiedy organizm jest pozbawiony pokarmu, zaczyna szukać go we własnych zapasach i żywi się tym, co uważa za szkodliwe – chorymi komórkami, guzami, torbielami itp. Następuje proces zwany autofagią, czyli „zjadaniem” własnych chorób.

Rozróżniamy kilka rodzajów postu. Najprostszym do wykonania, a mającym bardzo pozytywne skutki zdrowotne, jest powstrzymywanie się od jedzenia przez 16-20 godzin. Nasze okno żywieniowe wynosi w tym przypadku 8-4h. Osobiście praktykuję ten model postu 2-3 razy w tygodniu, jednak zachęcam do dłuższego poszczenia, np. raz w tygodniu przez 24-36 godzin.

Nie należy mylić postu z głodówką. Post jest świadomym powstrzymywaniem się od przyjmowania pokarmu, powinien być dobrze zaplanowany i przemyślany, dzięki temu jesteśmy do niego przygotowani również psychicznie.

Najważniejsza jest woda

Pojawiło się wiele ciekawych prac badawczych, zbierających informacje potwierdzające skuteczność przeprowadzenia cyklicznych postów. Przy temacie oczyszczania nie mogłabym pominąć odpowiedniego nawodnienia organizmu. Woda jest podstawowym składnikiem odżywczym i najważniejszym lekiem, również przeciwbólowym.

Według najnowszych badań zalecane spożycie wody powinno być nie mniejsze niż 35 ml/kg m.c. Dodanie szczypty soli kamiennej (np. z Kłodawy), która posiada minerały niezbędne do utrzymania homeostazy, będzie czynnikiem, który pozwoli utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Pozostaje pytanie: kiedy pić? Najlepiej 15-30 minut przed posiłkiem i co najmniej godzinę po nim, w zależności od objętości. Dzięki temu nie będziemy rozcieńczać soków trawiennych, które muszą muszą mieć odpowiednie stężenie, aby odpowiednio rozdrobnić pokarm. Warto dodać, że woda powinna być w temperaturze pokojowej lub ciepła. Ponadto zaleca się wypicie dwóch szklanek wody od razu po przebudzeniu, ponieważ po całej nocy budzimy się odwodnieni. Poprawi to perystaltykę jelit.

Połowę zapotrzebowania na płyny warto uzupełnić do godziny dwunastej. Niedokwaszony żołądek bardzo często skutkuje przerostem pasożytów w organizmie. Zbyt mała ilość kwasu solnego jest słabą barierą ochronną. Jeśli masz pewność, bądź zdiagnozowano u Ciebie przerost pasożytów, zastosuj naturalne metody pozbycia się ich (zioła, nalewki ziołowe, przyprawy, kiszonki).

Detoksykacja – co kraj, to obyczaj

Każda kultura na świecie ma swoje metody na oczyszczanie organizmu. Przykładowo, w Indiach, ajurweda promuje naturalne antyoksydanty, napary ziołowe, szczotkowanie ciała na sucho, spożywanie błonnika. Ponadto możemy przeprowadzić detoksykację poszczególnych narządów. Wachlarz metod jest szeroki.

Podczas każdego oczyszczania mogą pojawić się objawy reakcji Herxeimera (Herx). Jest to zespół objawów związanych z zatruciem organizmu toksynami. Toksyny są usuwane przez wątrobę i nerki, a objawy pojawiają się, gdy narządy nie nadążają z ich wydalaniem. Często są mylone z atakiem choroby, jednak jest to proces oczyszczania organizmu. Pomocne mogą okazać się antyoksydanty, np. duże dawki witaminy C, które pomagają szybciej pozbyć się toksyn.

Podane przykłady oczyszczania organizmu nie są receptą na zdrowie. W głównej mierze wszystko zależy od tego, jaki styl życia i model odżywiania prowadzimy. Ważny jest sposób łączenia produktów, ilość ruchu, jakość powietrza, ale też sposób myślenia oraz umiejętność radzenia sobie ze stresem. Wprowadzając w życie zdrowe nawyki, cykliczne posty i ruch na świeżym powietrzu, jesteśmy w stanie przeżyć nasze życie bez chronicznego zmęczenia, pełni pozytywnej energii.

Autorka: Barbara Dłuska

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4509734/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22065
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)30130-7
https://themeadow.com/pages/minerals-in-himalayan-pink-salt-spectral-analysis https://academic.oup.com/ajcn/article/81/6/1342/4648780#ref-13
Neo, Mit chorób nieuleczalnych i wielki biznes , 2018, ISBN: 978-83-7856-773-8
Donna Gates, Linda Schatz, Ekologia ciała, dieta przywracająca prawidłowy rytm organizmu, Wydanie II, Białystok 2017, ISBN 978-83-64278-01-0
Grażyna Pająk , Każdy kęs ma znaczenie, 2019, ISBN 978-83-8103-472-2
Dr Kulreet Chaudhary, Ajurwedyjski detoks, Wydanie II, 2020, ISBN 978-83-65404-98-5

Zaloguj się