runo napis svg logo

Kwas żołądkowy a zdrowie

Coraz więcej osób odczuwa dyskomfort trawienny. Całą uwagę poświęca się jelitom, zapominając, że trawienie zaczyna się już w ustach. Odpowiednie rozdrobnienie pokarmu i wymieszanie go ze śliną pozwala rozpocząć proces trawienia zanim przełkniemy pierwszy kęs.

Dlaczego żołądek i zawarte w nim kwasy żołądkowe pełnią tak ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu? Jakie są konsekwencje braku kwasu w żołądku? Helicobacter pylori, SIBO, trądzik, depresja, zespół jelita drażliwego, wrzody żołądka, zgaga – to tylko niektóre skutki niedokwasoty. Poniżej opisuję przyczyny i skutki oraz metody na przywrócenie odpowiedniego pH w żołądku.

Odpowiednio zakwaszony żołądek – podstawa dobrego trawienia

W naszym żołądku powinno panować kwaśne pH (1-2,5), przy czym wynik 2,5 to górna granica. Powyżej tej normy funkcja żołądka zostaje zaburzona. W ph powyżej 3 zaczyna się duży problem z rozkładaniem białka (mięso, gluten, nabiał, rośliny strączkowe). Jeżeli pH wynosi powyżej 5, białko nie jest trawione w ogóle. Na szczególną uwagę zasługują również białka zbóż (gluten) i białka zawarte w mleku i nabiale (kazeina). Jeśli białka te nie będą strawione w pełni, powstają peptydy, nazywane gliadomorfiną i kazeomorfiną (od gliadyny i kazeiny w nich zawartych). Są to związki OPIOIDOWE, które mają charakter psychoaktywny. Oddziałują na funkcjonowanie mózgu.

W ostatnim czasie diagnozuje się coraz więcej jednostek chorobowych związanych z osłabioną funkcją jelit. Z niestrawionego pokarmu nie jesteśmy w stanie pobrać substancji odżywczych, minerałów i witamin. Niedokwasota żołądkowa sprawia, że nie jesteśmy w stanie przyswoić witaminy B12, co prowadzi do anemii, a pepsynogen (enzym trawienny wydzielany przez ściany żołądka ludzi i wielu innych gatunków zwierząt) nie przekształci się w pepsynę, której głównym zadaniem jest wstępne trawienie białek. Niestrawiony pokarm prowadzi do dysbiozy jelitowej, przerostu grzyba Candida albicans, a to skutkuje stanami zapalnymi. Każdy stan zapalny spowalnia metabolizm. Niestrawione białka, gdy przedostaną się do naszego organizmu, odbierane są jako ciało obce, wzmagają stany zapalne i powodują autoagresję. Niestrawione białka powodują zakwaszenie organizmu i zaburzają gospodarkę wapniowo-magnezową, co powoduje jeszcze większe zakwaszenie organizmu.

Chciałabym nadmienić, że problemem nie jest tutaj jedzenie mięsa. Przy niedokwasocie żołądka nie jesteśmy w stanie strawić całej gamy składników, co doprowadzi do niedoborów pokarmowych, a one do wielu schorzeń. Niestety modne w tych czasach stało się przepisywanie inhibitorów pompy protonowej (IPP) oraz blokerów receptora H2, które wyłączają wytwarzanie kwasu solnego na kilka godzin. Zgaga może być tak samo skutkiem nadkwasoty, jak i niedokwasoty, przy czym w większości przypadków powodem jest ta druga opcja. Wspomniane leki zobojętniają kwasy żołądkowe, a to pogłębia problem, ponieważ żołądek pełni funkcję sterylizacyjną. Stosowanie IPP prowadzi do niedoborów B12, cynku, tauryny, zwiększa ryzyko powstawania raka, demencji, chorób wieloorganowych. Przy braku podaży mięsa bądź bez możliwości strawienia białka dochodzi do zmian epigenetycznych, co może doprowadzić do powstawania nowotworów. Tylko i wyłącznie przy niedokwasocie i przy braku witaminy C w organizmie, rozwija się Helicobacter Pylori.

Do czego przyczynia się niedokwasota żołądka?

  • Bezsenność,
  • Bóle stawowe,
  • Depresja,
  • Astma,
  • Alergia,
  • Nadwaga, otyłość, niedożywienie,
  • Spadek odporności,
  • Trądzik, łuszczyca, AZS, egzema, wysypka,
  • Demineralizacja kości,
  • Pękające paznokcie z podłużnymi liniami,
  • Przedwczesne starzenie się organizmu,
  • Wyczerpanie nadnerczy,
  • Bóle brzucha, zespół jelita drażliwego, SIBO
  • Ciągły niedobór aminokwasów, witamin, tłuszczy.

Do skutków odczuwanych bezpośrednio po posiłku należą : odbijanie się, cofanie się treści żołądka, uczucie ciężkości po posiłku, gazy, wzdęcia, zaparcia, przelewanie w żołądku.

Przyczyny wysokiego pH w żołądku :

  • STRES! (żołądek jest ściśle powiązany z naszymi emocjami),
  • przetworzone jedzenie i cukier,
  • inhibitory pompy protonowej,
  • NLPZ (niesteroidowe leki przeciwzapalne),
  • zbyt duża ilość fruktozy,
  • jedzenie z plastiku,
  • nieodpowiednie łączenie produktów w posiłkach (np. dodawanie owoców do mięs i węglowodanów),
  • kawa, alkohol, papierosy, narkotyki,
  • spożywanie płynów bezpośrednio przed posiłkiem i do godziny po nim (rozcieńczamyw ten sposób soki trawienne).

 

Jak sprawdzić kwasowość żołądka?

Istnieje prosty, sprawdzony sposób, który możesz wykonać w domu. Potrzebujemy do tego nowej paczki sody oczyszczonej. Aby wykonać test, musimy być na czczo, najlepiej po przebudzeniu.

Wymieszaj 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej w 1/2 szklanki wody. Soda oczyszczona wchodzi w reakcję z kwasem solnym i powstanie dwutlenek węgla (powstanie tylko, jeśli kwas solny w żołądku jest). Zmierz czas od momentu wypicia, do odbicia się. Przyjmuje się, że:

  • nadkwasota – do 30 sekund ( niezwykle rzadki wynik, który łatwo skorygować zmianą diety, bez przyjmowania leków),
  • prawidłowe zakwaszenie żołądka – odbicie nastąpi od 30 do 90 sekund,
  • niedokwasota – powyżej 90 sekund,
  • brak kwasu solnego – powyżej 3 minut lub w ogóle.

Czym zakwasić żołądek?

Wymienię kilka sposobów, które pomagają obniżyć pH żołądka. Ich stosowanie powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym lub naturoterapeutą, który zna historię choroby:

 

~ Marta Sobczyńska

Bibliografia:

  • “Mit chorób nieuleczalnych i wielki Biznes” Jacek Safuta, 2020, ISBN 978-83-956045-0-8

  • “VI Międzynarodowa Konferencja Medycyny Mitochondrialnej” dr n. med. Franz Enzmann, prof. Dr Jorg Bergemann, dr hab.n.med. Bodo Kuklinski, dr Klaus-Dietrich 3 Runow, dr Henning Leu, dr Heiko Hofmann, dr Katarzyna Griffiths, dr Janusz Zdzitowiecki

  • „Odżywianie Mitochondrialne” dr Bodo Kuklinski, dr Ina van Lunteren, Białystok 2017, ISBN 978-83-65846-03-7

  • „Zdrowie zaczyna się w brzuchu” Justin Sonnenburg, Erica Sonnenburg, 2015, ISBN 978-83-7579-455-7

  • „Każdy kęs ma znaczenie” Grażyna Pająk ; Bielsko-Biała 2019, ISBN 978-83-8103-472-2 https://doctorsaredangerous.com

  • „Why Stomach Acid Is Essential for Our Health” (Nexus, vol. 19, nr 5).

ZALOGUJ SIĘ

ZAREJESTRUJ SIĘ