Jak zbierać zioła?
Samodzielne zbieranie ziół, a późniejsze ich wykorzystywanie to duża przyjemność, a coraz lepsze poznawanie dzikich roślin daje dużo satysfakcji. I mimo, że zielarzem może być każdy, a zbieranie ziół to nic trudnego, warto znać kilka zasad, aby być pewnym, że robimy to w prawidłowy sposób i czerpiemy z ziół maksimum korzyści.
Zbieranie ziół – dlaczego warto
Jest mnóstwo powodów, dla których warto wybrać się na łąkę i pobawić w zielarza. Przede wszystkim jest to czas spędzony na łonie natury, wśród zieleni i na świeżym powietrzu. Taka aktywność wspaniale relaksuje i zbliża nas do przyrody.
Samodzielnie zebrane zioła możesz ususzyć i zrobić z nich zapasy na zimę. Możesz również przetworzyć je na wiele innych sposobów, a później wykorzystać do sporządzenia swoich własnych ziołowych mieszanek, kosmetyków, maści, przypraw, olejów ziołowych, octów i wielu innych rzeczy.
Do czego wykorzystać suszone zioła?
Zebrane zioła mogą być też podstawą Twojej domowej apteczki, gdzie zamiast syntetycznych leków będziesz miał ziołowe przetwory wspomagające odporność, walczące z przeziębieniem, problemami trawiennymi, obniżające ciśnienie, wspomagające gojenie się ran i stłuczeń… Nie jest przecież tajemnicą, że ludzie stosowali je w celach leczniczych od wieków. Warto więc zaufać tej ludowej mądrości.
Zioła doskonale sprawdzą się również w kuchni, wzbogacając naszą dietę o wiele składników odżywczych.
Czy wiesz, że ze zwykłych chwastów możesz przygotować pyszne pesto, a z liści żywokostu gołąbki?
Zbieranie ziół daje mnóstwo możliwości i wprowadza w magiczny, trochę zapomniany w tych szalonych czasach świat. Pozwala zwolnić, zrelaksować się i docenić wspaniałość natury.
Zbieranie ziół – czego potrzebujesz?
Tak naprawdę, aby wyruszyć na swoje pierwsze zbiory, nie potrzebujesz wiele. Na pewno przydadzą się:
- Koszyk lub torba z naturalnego materiału, takiego jak bawełna lub len. Pamiętaj, aby nie wrzucać zebranych ziół do reklamówki foliowej. Może to spowodować ich zaparzenie, przez co stracą swoje właściwości.
- Ostry nożyk lub nożyczki.
- Rękawiczki, które mogą być nieodzowne przy zbieraniu niektórych roślin, jak np. pokrzywy.
- Mały szpadel, jeśli zamierzamy wykopywać korzeń rośliny.
Które części ziół można zbierać?
Niektóre zioła możesz zbierać w całości, bez konieczności oddzielania poszczególnych jego części. Jest jednak wiele ziół, u których do zbioru nadają się tylko niektóre elementy, reszta będzie nieprzydatna.
Warto wiedzieć jakie części ziół nadają się do zbioru i jak to prawidłowo robić, aby nie uszkodzić roślin.
PĄKI I PĘDY – zbieramy je wczesną wiosną, gdy są jeszcze nierozwinięte, ponieważ wtedy mają najwięcej substancji odżywczych. Ważne jest, aby nie zbierać pąków i pędów z głównej gałęzi, tylko zawsze z bocznych gałązek, ponieważ zerwanie ich z głównej może spowodować zahamowanie wzrostu rośliny.
LIŚCIE – najlepiej zbierać młode listki, ponieważ nie dość, że są najbardziej wartościowe, to zwykle przy okazji mają łagodniejszy smak. Na przykład wypicie naparu z młodych listków brzozy to sama przyjemność, jednak już napar z większych i starszych liści jest okropnie gorzki i nie przejdzie przez gardło nawet po dosłodzeniu,
IGŁY – ich ogromnym plusem jest to, że można je zbierać cały rok, więc nawet zimą można pozyskać wartościowy surowiec roślinny.
KWIATY – zbieramy je w czasie pełnego kwitnienia rośliny, to znaczy wtedy, gdy kwiat jest już w pełni rozwinięty, ale jeszcze nie przekwitł. Do zbioru nadają się zarówno same kwiatostany (np. stokrotki, koniczyna, krwawnik), jak również całe koszyczki kwiatowe (rumianek, lipa).
NASIONA I OWOCE – idź na zbiory w chłodny i suchy dzień, ewentualnie rano lub wieczorem kiedy nie ma jeszcze upałów, ale znikła też już poranna rosa. Do zbioru nadają się tylko dojrzałe owoce, zwracaj również uwagę na to, aby nie było w nich śladów żerowania owadów, ani pleśni.
ZIELE – jest to cała nadziemna część rośliny, czyli łodyga, liście, kwiaty i ewentualnie owoce lub nasiona. Bardzo często w zielarstwie możemy wykorzystać właśnie całe zioło, np. w przypadku pokrzywy przeznaczonej na suszenie, jasnoty białej, czy też bluszczyka kurdybanka.
SOK – sok pozyskujemy z pni niektórych drzew, np. brzozy czy klonowca. Zbieramy go wczesną wiosną, kiedy na drzewie nie pojawiły się jeszcze pąki – to wtedy właśnie w pniu krąży najwięcej odżywczych soków, które zostaną wykorzystane do pobudzenia pąków do wzrostu. Bardzo ważne jest, aby pozyskiwać sok z już większego drzewa (a nie młodej brzózki), jest go tam bowiem dużo więcej oraz aby z jednego drzewa zbierać sok tylko raz w sezonie.
KORA – zbieramy przy pomocy ostrego nożyka, delikatnie ściągając tak, aby nie uszkodzić drzewa. Kora powinna być gładka i bez pęknięć. Pozyskujemy ją wiosną, kiedy liście dopiero się rozwijają.
KORZENIE – czas na zbiór korzeni to albo bardzo wczesna wiosna, kiedy roślina jeszcze dobrze nie urosła, albo jesień, kiedy zioło już przekwitło. Korzeń wykopujemy delikatnie szpadelkiem, pamiętając, aby w jednym miejscu nie wykopywać zbyt wielu korze.
Zebrałeś zioła i nie wiesz co dalej?
Zapoznaj się z naszym filmikiem, w którym dowiesz się między innymi, jak wykorzystać zebranie zioła i jak je ususzyć – „Suszenie Ziół – 3 podstawy suszenia ziół„.